detik demi detik

Khamis, 21 Ogos 2014

Usaha Yang Perlu Saya Capai

Syukur, saya dah 1 tahun 4 bulan berkerja di sebuah syarikat kecil milik orang beragama Islam. Satu pencapaian yang membanggakan, inilah pekerjaan paling lama saya pegang selepas guru sandaran dulu, paling membanggakan dengan menjadi kerani akaun, saya dah berjaya beli myvi yang semampu saya. Kini saya nak melangkah setapak lagi untuk memiliki aset tetap yang lebih bernilai yakni kediaman, tak kira apartment, flat, dan teres asal saya punya aset tempat tinggal, saya merancang untuk hidup saya dan sebaik-baik perancang itu maha Pencipta Allah SWT sebaik-baik perancang.

Saya terfikir untuk isi myhome rumah mampu milik swasta, baru-baru ini saya telefon unit myhome di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan atas isu upload tak lepas, bila saya minta penjawab panggilan lihat maklumat diri saya, penjawab panggilan itu berkata pada saya "saya beritahu awal, jika gaji bawah RM3000 permohonan sebenarnya tak layak", saya kata padanya bahawa saya usaha isi. Waktu itu rasa sangat hampa tapi buat kata kawan saya "kita tawakal", saya belum berkahwin jadi saya tak boleh nak bagi gaji suami isteri untuk pendapatan isi rumah. Saya fikir masa depan, takkan saya nak tinggal dekat rumah orang tua-tua dah tua nanti, atau nak tunggu saya kahwin baru boleh aplly myhome atau seangkatan atau tunggu gaji saya RM3K ke atas baru layak, jadi dimana kelayakan wanita mahupun lelaki bujang, tolonglah lihat faktor umur juga kerana saya bukan muda lagi, jika hasil pendapatan suamiisteri  isi untuk kelayakan myhome1 itu RM3 ke RM4k, jadi kenapa fikir wanita mahupun lelaki bujang tak layak. Cuma sedikit pendapat, entah macam mana jika pendapatan suami isteri bawah RM3K, mungkin kerajaan patut pandang serius. Kalau myhome tak fikir mendalam mahupun buat statistik dari segi umur, gaji, pekerjaan, kemampuan mampu bayar, keadaan, persekitaran maka tak tahulah apa sebenarnya matlamat myhome.

Sekarang saya rasa saya dah mula stabil dalam ekonomi saya, dengan matlamat supaya saya boleh habiskan pinjaman pelajaran saya dengan konsisten, cuba sedaya upaya bayar ansuran bulanan myvi tepat masa, balas jasa abah yang besarkan saya, kamana lagi nak dibalas jika bukan ke abah sebab mak saya dah tak ada. Pada kakak-kakak dan anak buah, saya cuba gembirkan mereka. Mengembirakanahli keluarga adalah keutamaan sebenarnya. Soal jodoh, buat masa terdekat ini memang tak terlintas lagi soal nikah kahwin, yang ada cuma angan-angan, fantasi, rekaan semata-mata. Doakan saya bertemu jodoh dengan jodoh yang telah Allah SWT tentukan.

Kerja, inilah yang saya usahakan, berusaha untuk mencari rezeki yang halal walaupun sebenarnya bukan tugas wanita kerana setiap perempuan itu tanggungjawab walinya, takkanlah nak susahkan abah, pakcik-pakcik mahupun atok, selagi kerja itu sesuai untuk perempuan Islam maka saya teruskan. Apa lagi yang ingin saya capai, dah tak banyak yang ingin saya capai tinggi dan tinggi lagi. Matlamat yang saya nak capai sama seperti wanita Islam yang lain, itulah matlamatnya. Semakin berumur, semakin saya belajar erti sabar dan sabar. Saya cuba untuk mencapai azam saya, dah semakin dewasa.

Solat, saya usaha untuk jaga dan kadang saya lalai dan leka, puasa sunat entahkan tidak, jaga aurat, jaga perilaku dan semua soal muslimah. Ilmu yang saya ada sejak saya tuntut di sekolah agama dah banyak saya lupa, jika disuruh senaraikan sifat mahmudah pun dah tak ingat, fekah, tauhid, khot, dan banyaknya dah lupa. Tulisan jawi pun tak lancar mana, segannya saya. Bila saya berjumpa Ustazah saya yang merupakan jiran lama saya terus saya merasa sangat segan dan rasa rendah diri, sesungguhnya ilmu menangkat peribadi seseorang.

Kuasa, pangkat dan nama tak penting ke penting, kita kenal Ratu balqis pemerintah kerajaan Saba' yang angkuh dan menjadi isteri nabi Sulaiman AS. Jika contoh Malaysia, Tun Hasmah Ali isteri Tun Mahathir namanya akan tertulis dalam Sejarah Malaysia tidak seperti opah Hasmah isteri atok Rahim peneroka felda Amai-amai kan. 

sekian.

Tiada ulasan:

salji turun