detik demi detik

Khamis, 24 Oktober 2013

Rainbow Kek Resepi

Bahan A
1 ½ cawan tepung gandum (saya guna tepung kek)
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
5 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan B
15 gram atau 80ml mentega cair
80 ml susu segar
Cara-cara:
1-      Campurkan semua bahan A da pukul pada kelajuan tinggi sehingga kembang atau ringan. Lebih kurang 5 minit untuk jadi fluffy.
2-      Perlahankan kelajuan, kemudian masukkan susu segar. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit.
3-      Masukkan mentega cair, gaulkan dengan menggunakan senduk sampai sebati.
4-      Bahagikan adunan kepada 7 bahagian. Setiap satu bahagian lebih kurang secawan adunan.
5-      Masukkan pewarna pada setiap mangkuk.
6-      Bakar selama 12 minit, suhu 160c-170c.

Tiada ulasan:

salji turun