Bahan A
1 ½ cawan tepung gandum (saya guna tepung kek)
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
5 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B
15 gram atau 80ml mentega cair
80 ml susu segar
Cara-cara:
1- Campurkan semua bahan A da pukul pada kelajuan tinggi sehingga kembang atau ringan. Lebih kurang 5 minit untuk jadi fluffy.
2- Perlahankan kelajuan, kemudian masukkan susu segar. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit.
3- Masukkan mentega cair, gaulkan dengan menggunakan senduk sampai sebati.
4- Bahagikan adunan kepada 7 bahagian. Setiap satu bahagian lebih kurang secawan adunan.
5- Masukkan pewarna pada setiap mangkuk.
6- Bakar selama 12 minit, suhu 160c-170c.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan